Monday, June 15th, 2020

Iridina Filmska Pričaonica

Novak Stanisic

Irida te poziva na još jednu filmsku pričaonicu i projekciju filma “Hidden figures” (2016) koja će biti održana u ponedeljak 22.06.2020. sa početkom od 20h u CK13 (Vojvode Bojovića 13).

Da li ste nekad čuli/e za Ketrin Džonson, Doroti Von i Meri Džekson?
Ove tri žene su 60-tih godina prošlog veka odigrale ključnu ulogu u jeku svemirske trke izmedju SAD-a i Sovjetskog Saveza. One su kao vredne i požrtvovane naučnice značajno doprinele izračunavanju NASA-inih putanja kojima će se astronaut Džon Glen lansirati u orbitu i kojima će se bezbedno vratiti.
Kako izgleda biti žena afroameričkog porekla i raditi u NASA-i sredinom 20. veka? Koje su se sve vidljive, ali i one naizgled neprimetne granice i poteškoće našle pred ovim stručnjakinjama?
Višestruko nagrađivana biografska drama „Skrivene brojke“ (Hidden Figures) odgovara na ova, ali i otvara mnoga druga pitanja. Upoznaje nas sa onima o kojima nismo učili/e u školama, čija imena nisu toliko poznata, a čiji je doprinos svetu u kakvom danas živimo značajan.
Da li je prevazilaženje rodnih i rasnih prepreka možda i veći izazov od odlaska u svemir videćemo na 10. Iridinoj Filmskoj Pričaonici.

Izvor:Facebook.com

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise