Saturday, May 28th, 2022

PANEL DISKUSIJA: Razvoj identiteta mladih

Novak Stanisic

Identitet – spoj svega što nas čini onime što jesmo: karakteristika, osobina, izgleda, načina ponašanja i stila života. On počinje da se formira u detinjstvu, a najveće transformacije doživljava tokom adolescentskog perioda. U tom periodu, mladi sebi postavljaju ključna pitanja „ko sam ja“, „čemu težim“ i slično.
Međutim, 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬 𝐫𝐚𝐳𝐯𝐨𝐣𝐚 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐭𝐞𝐭𝐚 𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐬𝐯𝐞. Pogotovo ako ste deo populacije o kom se gotovo i ne govori.
Predstava „Midlseks“ u režiji Jovane Tomić, a u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Saveza udruženja OPENS, otvorila je pitanja identiteta interseks osoba u savremenom društvu. Dramatizacija romana Džefrija Judžidinisa „Midlseks“ pokazuje da na razvoj ličnosti utiču različiti faktori:
– društvene okolnosti
– politički, entički i kulturološki obrasci
– fizički izgled i karakteristike naših tela
Ipak, iskustvo glavnog junaka Kala nije univerzalno za sve pripadnike interseks populacije.
Upravo zato, jun – mesec ponosa, odlučili smo da otvorimo panel diskusijom na temu 𝐑𝐀𝐙𝐕𝐎𝐉 𝐈𝐃𝐄𝐍𝐓𝐈𝐓𝐄𝐓𝐀 𝐌𝐋𝐀𝐃𝐈𝐇, sa fokusom na iskustvo interseks/međupolnih osoba. Bavićemo se pitanjima društvenog položaja, faktorima koji utiču na razvoj identiteta i ličnosti u tinejdžerskom i adolescentskom periodu, kao i problemima sa kojima se mladi susreću u najznačajnijem periodu razvoja.
𝐍𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐞𝐥 𝐝𝐢𝐬𝐤𝐮𝐬𝐢𝐣𝐢 𝐮č𝐞𝐬𝐭𝐯𝐮𝐣𝐮:
𝐓𝐨𝐦𝐢𝐬𝐥𝐚𝐯 𝐕𝐥𝐚š𝐤𝐢 – doktor medicine i doktorant iz oblasti Javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu
𝐁𝐫𝐚𝐧𝐤𝐚 𝐌𝐢𝐥𝐨š𝐞𝐯𝐢ć – pravnica i PR službe Policijske Uprave u Novom Sadu na poslovima Odnosi s javnošću
𝐕𝐞𝐥𝐢𝐦𝐢𝐫 𝐌𝐢𝐥𝐨š𝐞𝐯 – politikolog i programski koordinator u IRIDI, organizaciji mladih koja se bavi temom rodne ravnopravnosti
𝐀𝐥𝐞𝐤𝐬𝐚 𝐒𝐚𝐯𝐢ć – omladinski radnik, izvršni direktor udruženja za mlade Grupa “IZAĐI”
Događaj je namenjen studentima psihologije, medicine, sociologije, antropologije i prava, kao i svim mladima zainteresovanim da saznaju više o tome šta sve utiče na razvoj naših identiteta i specifičnim iskustvima interseks populacije. Prostor će biti otvoren i za diskusiju o borbi za ljudska prava, ali i o društvenom položaju sa medicinskog, sociološkog, psihološkog, pravnog i emotivnog aspekta.
Panel diskusija se održava 𝟐. 𝐣𝐮𝐧𝐚 𝐮 𝐎𝐦𝐥𝐚𝐝𝐢𝐧𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐎𝐏𝐄𝐍𝐒 (Bulevar Despota Stefana 5) sa početkom u 𝟏𝟕 č𝐚𝐬𝐨𝐯𝐚.
Za učešće, 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐧𝐨 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐬𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐧𝐣𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐧𝐚 𝐬𝐥𝐞𝐝𝐞ć𝐞𝐦 𝐥𝐢𝐧𝐤𝐮: https://forms.gle/xQTBcX7xikzzbZmt5
Nakon održane panel diskusije, ideja je da se održi i okrugli sto u okviru kog će učesnici samog panela imati priliku da sa profesionalcima razmatraju temu razvoja identiteta i donesu zaključke o najboljim praksama pristupa datoj temi.
*****
BIOGRAFIJE PANELISTA
Tomislav Vlaški – moderator
Tomislav Vlaški je doktor medicine i doktorant iz oblasti Javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Volonter je organizacije Crvena linija i već duži niz godina se bavi temama iz oblasti medicine i zdravlja i njihovog približavanja mladima kroz neformalno obrazovanje .
Velimir Milošev – panelista
Velimir je politikolog, aktivista na biciklu i programski koordinator u IRIDI, organizaciji mladih koja se bavi temom rodne ravnopravnosti. Od malena mu izuzetno smeta nepravda, tako da je odlučio da svoj život i karijeru pravljenju jednakih prilika za sve. U IRIDI to radi kao vršnjački edukator, ali i kao osoba odgovorna za zagovaračke napore i uticanje na javne politike. Kao Mladi evropski ambasador, to čini kroz promovisanje raznih prilika koje se nude mladima. Ove godine će raditi na tome da mreža Mladih evropskih ambasadora oboji region duginim bojama — da se 120 YEA po čitavom Zapadnom Balkanu intenzivnije uključi u proslavu Meseca ponosa.
Branka Milošević – panelistkinja
Branka Milošević je master pravnik i trenutno je zaposlena u PR sluzbi Policijske Uprave u Novom Sadu na poslovima Odnosi s javnošću.
Takođe, Branka je student doktorskih studija Pravnog fakulteta u Novom Sadu.
Aleksa Savić – panelista
Aleksa Savić je izvršni direktor udruženja za mlade Grupa “IZAĐI”, a pre svega omladinski radnik sa iskustvom rada sa različitim grupama mladih. Ponosi se društvenim centrom IZAĐI, namenjenom LGBTI mladima, i dobitnik je Endži, nagrade za doprinos unapređenju položaja LGBTI zajednice u Novom Sadu, za 2019. godinu.
Izvor:Facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise