Tuesday, May 3rd, 2022

Izložba „Crteži putuju vremenom”

Novak Stanisic

Multimedijalna interaktivna izložba dečjih i omladinskih likovnih radova „Crteži putuju vremenom” biće otvorena 28. aprila u 19 časova, a posetioći će moći da je pogledaju do 15. maja u Kreativnom distriktu, u objektu Radionica. Izložba se realizuje u okviru programske celine „Zastave budućnosti”.

Izložba prikazuje retrospektivni razvoj dece i mladih i njihovu perspektivu u odnosu na različite dominantne društvene i kulturne vrednosti i trendove. Biće predstavljen svojevrsan vremeplov, hronološki prikaz razvoja dečjeg i omladinskog crteža i njihovog doživljaja sveta, zahvaljujući najbogatijoj zbirci dečjih i omladinskih radova u Evropi. Izložba počiva na arhivskoj građi prikupljanoj od 1952. godine, kada je ustanovljena Evropska zajednica za ugalj i čelik, kao preteča današnje Evropske unije.

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine je udruženje koje se već 67 godina u kontinuitetu bavi afirmacijom dečjeg likovnog stvaralaštva i usavršavanjem nastave likovne kulture. Kao takav, on predstavlja jedinstvenu ustanovu ovakve vrste u našoj zemlji ali i čitavom prostoru Balkana. Afirmisanje i izučavanje autentičnog dečjeg likovnog izraza i stvaralaštva potvrđuje se kroz bogatu i vrednu zbirku likovnih radova dece i omladine, koja je formirana prvenstveno od radova iz naše zemlje, a zatim i iz drugih krajeva bivše Jugoslavije i sveta.

Procenjuje se da kolekcija koju Centar poseduje obuhvata milion dečjih likovnih radova. Publika će u Kreativnom distriktu moći da pogleda uži izbor crteža selektovanih među 30 hiljada radova izdvojenih za izložbu „Crteži putuju vremenom”.

Posebno značajan aspekt delatnosti Centra jeste njegova međunarodna saradnja koju je negovao kroz učešća na međunarodnim konkursima dečjeg likovnog stvaralaštva sa svojim kolekcijama radova, putem međunarodne razmene izložbi, kao i poseta predstavnika Centra srodnim institucijama u svetu. Zahvaljujući ovoj saradnji Centar danas poseduje dečje radove iz više od 110 zemalja sveta.

Izvor: https://kalendar.novisad2022.rs


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise