Tuesday, May 3rd, 2022

IZLOŽBA „CRTEŽI IZ FONDA GALERIJE LIKOVNE UMETNOSTI POKLON ZBIRKE RAJKA MAMUZIĆA“

Novak Stanisic

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu 4. maja 2022. godine u 18 časova, otvara se izložba pod nazivom „Crteži iz fonda Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića“.

Rajko Mamuzić je bio jedan od retkih kolekcionara na našim prostorima, pa i šire koji je shvatao značaj i onog najmanjeg krokija crtanog olovkom.
Vremenom je njegova kolekcija postajala bogatija crtežima koje je sakupljao i koje su mu umetnici poklanjali često i sami ne videći njihov značaj. Danas su ti crteži važan i velik deo zbirke, kako likovne vrednosti tako i edukativne.

Značajni su jer pomoću njih tačno možemo da vidimo materijale koji su bili zastupljeni u vremenu njihovog nastanka, šta su umetnici koristili za izradu krokija, kako su se odnosili prema studijskom crtežu. Rajko Mamuzić nam svojom kolekcijom otvara prozor u večito budan svet umetnosti.

Preko crteža crtanih po zadnjim stranama pozorišnih karata, onih crtanih na papirnim podmetačima restorana, na običnim promotivnim blokčićima neke firme, do onih crteža nastalim na morskim plažama i godišnjim odmorima pa sve do velikog i temeljnog studijskog crteža, fond zbirke naširoko govori o osetljivom i pažljivom oku umetnika koji uvek vredno i verno radi prenoseći svet oko nas iz svoje sadašnjosti u budućnost.

Ova izložba obuhvata 83 crteža od 28 umetnika zastupljenih u fondu ove galerije.
Izložbu će svečano otvoriti Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Vladislav Šešlija, direktor Poklon zbirke Rajka Mamuzića i Irma Mikeš, kustos izložbe.

Izložba se može pogledati do 1. jula 2022.

Izvor: https://gradskeinfo.rs/

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise