Tuesday, February 18th, 2020

Iridina Filmska Pričaonica

Novak Stanisic

IRIDA vas poziva na njihov prvi projekat pod nazivom “Iridina filmska pričaonica”.
IRIDA, odnosno Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman, je mlada novosadska organizacija koja deluje u oblasti ženskih prava, sa vizijom postizanja rodne ravnopravnosti i unapređenja društva u svim životnim sferama. Ovaj projekat se zasniva na deljenju utisaka nakon odgledanog filma sa temom rodno zasnovanog –partnerskog nasilja. Kroz razgovor o nasilju, uočavaju se načini na koji se ono ispoljava i eskalira, približavaju mehanizmi nasilja, analiziraju profili nasilnika, žrtve i okoline – kako bismo razbili tabue koji se vezuju za nasilje i postali spremni da na njega reagujemo u realnom životu.

Kako živi žena kojoj nasilje i poniženje nisu nepoznanica? Da li uopšte može da spozna svoju patnju ako je na nju navikla?
Film “Boja purpura”, u kome glavne likove tumače čuvene Vupi Goldberg, Opra Vinfri i Margaret Ejveri, baziran je na istoimenom romanu Alis Voker, koji je neretko bio na meti kritika zbog scena nasilja, međutim uprkos tome, dostigao je veliku popularnost i pretočen je u film i mjuzikl.
Ovo filmsko ostvarenje prati “buđenje” mlade, neobrazovane provincijalke, Sili. Kakav je put do samospoznaje? Koliko zapravo drugi mogu da utiču na naš osećaj sopstvene vrednosti?
O ovim i drugim pitanjima diskutovaće se na 8. Iridinoj Filmskoj Pričaonici, 20. februara od 19h u Crnoj kući CK13 (Vojvode Bojovića 13).

Izvor: facebook.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise