Friday, July 24th, 2020

Ciklus filmova “Nepotpune priče o nekoliko putovanja”

Avatar

Kategorija:

Tags: ,

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova “Nepotpune priče o nekoliko putovanja” koji će se održati od 27. do 30. jula na letnjoj sceni CK13.

U okviru ciklusa prikazaće se četiri filma evropske kinematografije koji doprinose razumevanju savremenog evropskog društva, tematizujući položaj imigranata u Evropi u kojoj dominiraju neoliberalne vrednosti, kapitalistička komodifikacija, lažni multikulturalizam, ksenofobija i rasizam.

Ciklus ova četiri filma ponudjen je kao karta za politička, društvena i psihološka stanja našeg globaliziranog sveta, ali ne od simbola, nego od tragova i snažnih nagoveštaja. Autori ovih filmova ne misle umesto nas, niti im je namera da nas u nešto ubede, već nas angažuju, prisiljavaju na razmišljanje, primoravajući nas da obratimo pažnju na nevidljive i odbačene, da uspostavimo razumevanje, komunikaciju, empatiju i formiramo vlastite stavove.

Filmovi se prikazuju u terminu od 20.30.
Sve projekcije su sa titlovima na našem jeziku.
Ulaz je besplatan.

*Događaj se organizuje u skladu sa merama zaštite tako da će broj mesta biti ograničen.

Ponedeljak, 27. jul

20.30č OBEĆANJE (La Promesse, 1996), Belgija/Francuska, 90′

Režija: Jean-Pierre i Luc Dardenne
Scenario: Jean-Pierre i Luc Dardenne
Uloge: Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouedraogo

Sinopsis: Petnaestogodišnji automehaničarski šegrt Igor radi za svog oca Rogera u građevinskom biznisu na periferiji belgijskog grada Liègea. Roger zapošljava i bezobzirno eksploatiše ilegalne imigrante iz svih krajeva sveta. Kada Hamidu, imigrant iz Burkine Faso, padne sa skele i smrtno se povredi, Roger, znajući da će mu službena istraga ugroziti posao, prisiljava sina da mu pomogne da sakrije telo i potom ga sahrani. Igor će da bude primoran da izabere između odanosti ocu i obećanja koje je dao Hamidu. Scena u kojoj čini taj izbor jedna je od najtužnijih i najstrašnijih scena sukoba oca i sina.

https://www.youtube.com/watch?v=OsOi17HJZ5k

Utorak, 28. jul

20.30č ŠIFRA: NEPOZNATA (Code inconnu, 2000), Francuska/Austrija/Rumunija, 118′

Režija: Michael Haneke
Scenario: Michael Haneke
Uloge: Juliette Binoche, Thierry Neuvic, Alexandre Hamidi, Josef Bierbichler, Maimouna Hélène Diarra

Sinopsis: Potrebno je mnogo truda i vremena da bi se utvrdilo o čemu se radi u filmu Šifra: nepoznata, jer su njegovi višestruki narativi uglavnom nepovezani. Ovo su zapravo Nepotpune priče o nekoliko putovanja, što je prevod podnaslova filma Récit incomplet de divers voyages.

Beskompromisni film Michaela Hanekea analiza je evropskih klasnih protivrečnosti kroz prizmu ilegalne imigracije. Središnja tema filma je ksenofobija, kao političko, humanističko i moralno pitanje.

https://www.youtube.com/watch?v=S9WJGwrsNyQ

Sreda, 29.jul

20.30č DIŠI NORMALNO (Andið eðlilega, 2018), Island/Švedska/Belgija, 95′

Režija: Ísold Uggadóttir
Scenario: Ísold Uggadóttir
Uloge: Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo, Patrik Nökkvi Pétursson

Sinopsis: Na islandskom poluostrvu Reykjanes, životi dveju žena će se ukrstiti – nakratko – dok su zarobljene u nepredviđenim okolnostima, i u potrazi za novim početkom u svojim životima. Između samohrane islandske majke, pogođene siromaštvom i gubitkom krova nad glavom, i azilantkinje iz Gvineje Bissau, koja kao lezbejka beži od političkog progona i sigurne smrti, stvoriće se neočekivna i jedinstvena veza kao strategija obe žene da svoj život vrate na siguran put.

Debitantni dugometražni igrani film islandske rediteljke Ísold Uggadóttir, bavi se izbegličkom krizom i tražiteljima azila. Trenutno društveno-ekonomsko okruženje krajnje je neprijateljski raspoloženo za sve one kojima je pomoć potrebna.

https://www.youtube.com/watch?v=mwf3oTcydIE

Četvrtak, 30. jul

20.30č STIKS (Styx, 2018), Nemačka/Austrija, 94′

Režija: Wolfgang Fischer
Scenario: Wolfgang Fischer i Ika Kunzel
Uloge: Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa, Kelvin Mutuku Ndinda, Inga Birkenfeld

Sinopsis: Četrdesetogodišnja doktorica Rik tokom godišnjeg odmora želi da ostvari svoj dugogodišnji san – da jedri od Gibraltara do Ascensiona, Darvinovog voljenog ostrva usred Atlanskog okeana. Nakon jednog olujnog dana, nedaleko od jedrilice uočava teško oštećen i preopterećen izbeglički brod. Rik će pokušati da organizuje pomoć i spasi više od sto ljudi od sigurnog davljenja.

Film pokreće raspravu o slobodi kretanja i problemu masovnih migracija, u suočavanju sa trenutnom izbegličkom krizom koja zahteva hitne kolektivne akcije.

https://www.youtube.com/watch?v=d7jCGHMTg1A

Izvor: facebook.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise