Thursday, October 8th, 2020

Radionica o planinarenju “Girl on hike”

Novak Stanisic

Otvaramo prijave za učešće na aktivnosti “Girl on a Hike”, koja se održava u okviru programa “Lokomotiva”.
U utorak, 14.10.2020. godine, sa početkom u 18h u Kulturnoj stanici Eđšeg, 15 izabranih učesnica će proći kroz osnovnu obuku o planinarskoj orijentaciji. Ona podrazumeva, pre svega, obuku za korišćenje kompasa i čitanje topografskih mapa, kao i čitanje znakova u prirodi. Na predavanju će predavač podeliti i korisne informacije o korišćenju i kupovini opreme za planinarenje. Učesnice će imati priliku i da naučeno primene u praksi, u planinarskoj šetnji koju organizujemo 18.10.2020. od 12h na području Fruške gore.
Mi, članice Tima Equality, želimo da osnažimo devojke da se sa više samopouzdanja upuštaju u zahtevnije planinarske poduhvate, a ti, ukoliko voliš prirodu i želiš da istražiš svoje granice i avanturističku stranu ličnosti, pridruži nam se!
Za učešće se mogu prijaviti devojke uzrasta od 18 do 30 godina.
Obavezno je prisustvo i na radionici i na praktičnom delu.
Prijava putem linka.
Rok za prijavu je 12.10.2020. godine
Darko Marković iz Novog Sada, aktivni planinar i član planinarskog društva Zanatlija, a kasnije i PD Fruška gora. Darko je planinario u Srbiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Crnoj Gori. Završio je kratki alpinistički kurs na Tjentištu (BiH) i kurs planinarske orijentacije u prirodi, na planini Rajac. Ljubitelj je prirode, ekologije i volonterizma, kao i visokogorskih uspona, iznad 2000 mnv. Na ovoj aktivnosti, koja ima za cilj da osnaži žene da se same upuste u planinarske aktivnosti, će biti vaš edukator i vodič.
Branislava Arađan je omladinska aktivistkinja i sertifikovana braniteljka ljudskih i manjinskih prava, sa desetogodišnjim iskustvom. Jedna je od osnivača UMNI Novi Sad udruženja, a trenutno je i predsednica JCI Novi Sad komore mladih aktivnih građana. Bila je u ulozi vršnjačke edukatorke na temu trgovine ljudima, izbegličkog prava, rodne ravnopravnosti kao prava mladih i digitalne bezbednosti. Branislava je takođe bila predstavnica nevladinog sektora u radnoj grupi za izradu Lokalnog akcionog plana u oblasti rodne ravnopravnosti za 2019-2020. godinu. S obzirom da i sama voli da planinari na ovoj aktivnosti će vam predočiti na koji način su planinarenje i rodna ravnopravnost povezani.
Članice Tima Equality, Milica Jeličić i Sandra Popović, su aktivistkinje koje su se povezale oko zajedničke ideje da osnaže devojke u ovoj nepravedno zapostavljenoj aktivnosti. Obe su apsolventkinje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i zajednička im je borba za ljudska prava i rodnu ravnopravnost. Njih dve će biti zadužene za organizaciju ove
aktivnosti, a vaše je samo da stečena znanja primenite u praksi i upustite se same u planinarenje.
,,LOKOMOTIVU 2020” realizuju udruženja “HMM…” i “BalkanIDEA Novi Sad”. Ovogodišnji projekat je podržan od Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade, u okviru realizacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada u 2020. godini, kao i kroz program “Novi Sad – Evropska prestonica mladih” koji sprovodi Omladinski savez udruženja “OPENS”, a sufinansira se sredstvima Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Izvor:Facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise