Wednesday, December 4th, 2019

Tribina “Pad Berlinskog zida i uspon neoliberalizma”

Alexandra Franziska Boos

U petak 6. decembra, sa početkom u 20 časova, u prostoru Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu biće organizovana diskusiona tribina “Pad Berlinskog zida i uspon neoliberalizma”.

U razgovoru će učestvovati:
Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije Centar za demokratiju, psihološkinja i autorka više radova i istraživanja iz oblasti rada, zapošljavanja i radnih prava,
Marko Kostanić, urednik u regionalnom portalu „Bilten“ i član Centra za radničke studije iz Zagreba i
Miloš Perović, sociolog orijentisan na problem rada u savremenom društvu.
Tribinu moderira: Mihajlo Nikolić, student i aktivista.

Ove godine navršilo se 30 godina od pada Berlinskog zida. Ovaj događaj označio je početak procesa ujedinjenja Nemačke, ali i stvaranje Evropske unije kakvu danas poznajemo. Ovim se takođe označava početak kraja prve istorijske manifestacije komunističkog društva oličenog, pre svega, u Sovjetskom Savezu i socijalističkim zemljama Istočne Evrope. Pad Berlinskog zida dočekan je sa velikim optimizmom u Evropi, te je interpretacija ovog istorijskog događaja dominantno pozitivna. Simbolizam rušenja zidova među narodima i ljudima preovladava dominantnim narativom vezanim za ovaj istorijski događaj.

Međutim, globalna ekonomska kriza 2008. godine razobličila je sve negativne strane sveta koji je nastao nakon 1989. godine, koji se u mnogo čemu vezuje za pad Berlinskog zida. Trijumfalizam kapitalističkog sveta oličen u stavu da živimo u najboljem od svih mogućih svetova rezultirao je tezom da globalni socio-ekonomski sistem kapitalizma nema alternativu. Konkretizacija ovog političkog trijumfalizma sprovedena je kroz politiku i ekonomiju neoliberalizma kao najčišćeg izraza tržišnog fundamentalizma. Neoliberalizam se u prethodne tri decenije manifestovao razaranjem svih elemenata socijalne države na uštrb subvencionisanja krupnog kapitala iz državnih resursa, prekarizacijom rada, izmeštanjem industrije iz vodećih zemalja kapitalizma u tzv. nerazvijene ili zemlje u razvoju zbog niže cene rada, individualizacijom i atomizacijom društva, istorijskim revizionizmom koji se ispoljavao u tzv teorijama o totalitarizmu, globalnim rastom političke desnice, uništavanjem prirode radi eksploatacije resursa, itd.

Na ovoj tribini pokušaćemo da odgovorimo na pitanje kakva je veza između pada Berlinskog zida i uspona neoliberalizma? Koje su posledice ovog istorijskog događaja? Kakav je svet u kom živimo nakon pada Berlinskog zida?

Ulaz je slobodan.

Nakon razgovora očekujemo vas na druženju u kafiću Crni Ovan!
DJ MIGELITO Ljudi iz podzemlja
“Deutsch-Euro Punk Party”

—————————————————

Tribina se organizuje u okviru projekta „30 godina od pada Berlinskog zida – značaj i naučene lekcije“ čiji je nosilac Centar za demokratsku tranziciju – CDT iz Podgorice (Crna Gora), a partneri: European Projects Association (Belgija), CEMAS Research Center for International Cooperation of Sapienza University of Rome (Italija), Centre for International Relations (Poljska), Central European Heritage (Mađarska), Udruge Fališ (Hrvatska) i Udruženje HMM Novi Sad (Srbija).

Projekat je podržan od strane Evropske unije kroz program “Evropa za građane i građanke”.

 

Izvor: Facebook.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise