Wednesday, August 10th, 2022

Tribina Kulturna stanica NASILJE

Novak Stanisic

je naziv još jedne u nizu tribina u Šodroš Survivor kampu, na koju vas pozivamo u petak, u 18.30 časova.

Ovakvo ime događaja se samo nameće u gradu u kojem je nasilje sveprisutno, u svim porama i na svim nivoima, vremenom postalo i društveno prihvatljivo, kulturom podržano.

Na takav život ne pristajemo i čvrsti smo u svojoj odluci da se nasilju odupremo. Kako zdravorazumski, tako i politički. Odgovornost za otpor nasilju je na nama građanima/kama i aktivistima/kama još i veća nakon batinanja lokalnih batinaša, tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana NS 2030. Taj događaj, čije su slike mlaćenja građana obišle ceo region, nije incident ili puki slučaj. Ne! To je pravilo odnosa vlasti prema običnom čoveku. To je samo jedan u nizu procesa pritisaka, ugnjetavanja i gušenja slobodne reči i delovanja u javnom interesu.

Zbog korumpiranog sistema i zarobljenog sudstva, zbog selektivne interpretacije i zloupotrebe zakona, mnogi procesi protiv nasilnika su i dalje netaknuti. Dok su oni drugi, protiv aktivista, vrlo aktivni i ažurni.

Kako smo došli do toga da je nasilje dominantno u našoj kulturi i društvu? Zašto smo na njega postali tolerantni? Ko ga trpi, a ko ga sprovodi? Zašto i dalje ostajemo u aktivizmu i šta nas motiviše da se i dalje zalažemo isključivo za javni interes?… su pitanja o kojima će diskutovati učesnice i učesnici tribine, aktivisti i građani:

Marija Prijić Sladić,
Dragana Arsić,
Petar Živanović,
Brajan Brković,
Miran Pogačar.

Razgovor, u koji pozivamo sve posetioce tribine, vodiće Marijana Mutavčieva, Ekološki front Novi Sad.

U ovaj dijalog ne ulazimo kao žrtve, niti tu ulogu prihvatamo. Odgovorni prema borbi, transparentni prema javnosti i iskreni prema sebi, želimo da se osvrnemo na zajednička dugogodišnja iskustva kako fizičkov nasilja, tako i SLAPP tužbi, medijskog linča i pritisaka… Cilj ove tribine nije samosažaljenje, već poziv na solidarno delovanje i čuvanje jedinstva neformalnih kolektiva i organizacija civilnog društva.

Učestvujte u razgovoru, dođite u petak u Šodroš Survivor kamp, podelite svoja iskustva pritisaka ili bilo kojeg drugog vida nasilja, koje ste kao aktivisti ili građani koji se zalažu za javni interes prošli.

Više detalja: https://fb.me/e/2L8SWswQx

Izvor:mojnovisad.com

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise