Monday, March 12th, 2018

Tribina “Iz srednjovekovne prošlosti Novog Sada i okoline”

Živiš u Novom Sadu ili okolini, a ne znaš istoriju svog kraja? Dođi na tribinu “Iz srednjovekovne prošlosti Novog Sada i okoline” i saznaj. Tribina će biti održana u sredu 14. marta u 18 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je doc. dr Boris Stojkovski.

 

Proučavanje mikroistorije još od kraja XIX veka predstavlja značajan aspekt u izučavanju ljudske prošlosti. Lokalna istorija se neretko uklapa u globalne tokove i puno pomaže prilikom definisanja makroistorijskih događaja i procesa.

 

Prošlost područja koje obuhvata današnji Grad Novi Sad i njegova okolina nije u tome izuzetak. Petrovaradin je u srednjem veku imao izuzetno bitnu ulogu, a značaj Futoga, kao i (Sremske) Kamenice je takođe bio veliki. Sva ova mesta, danas delovi Novog Sada, imali su bitnu ulogu u političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim kretanjima srednjovekovne Ugarske, ali i širih evropskih tokova istorije.

 

Izvor: mojnovisad.com


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise