Monday, June 18th, 2018

Tangom protiv šunda i kiča

Milana

Kome je namenjena ova radionica?
Radionica je namenjena mladima do 30 godina koji su zainteresovani su da se upoznaju sa argentinskim tangom kroz muziku i ples. Radionica je posebno namenjena svima koji žele da se upoznaju sa razlicitim muzičkim slojevima tanga, zašto je omiljen već više od 100 godina i po čemu se razlikuje od trenutno kod nas popularnih muzičkih pravaca. Takođe će moći praktično da isprobaju ples i specifičnu neverbalnu komunikaciju u zagrljaju.
Na ovoj radionici ćemo:
-Razgovarati o taktilnoj komunikaciji bez reči (pogledom, dodirom i zagrljajem)
-Osvestiti svoj balans , povezati pokret sa melodijom i naučiti osnovne pokrete u tangu
-Uporediti struje u plesnoj muzici i sve ono što ih prati
I najvaznije:
-Zajedno ćemo vežbati plesanje na malom prostoru i u zagrljaju

MESTO I VREME ODRŽAVANJA RADIONICE:
Radionica traje od 17:00-19.00h u subotu 23.06, a mesto održavanja je Omladinski klub OPENS 2019 koji se nalazi na adresi Bulevar despota Stefana 5.

NAČIN PRIJAVE:
Ukoliko ste zainteresovani za učešće neophodno je da pošaljete prijavu sa svojim imenom i prezimenom kao i naslovom radionice na omladinskiklub@opens2019.rs najkasnije do četvrtka 21.06. u 17h sa naznakom na temu radionice. S obzirom da je broj ucesnika na radionici ogranicen učinite to što pre.
Vazna napomena:Nije vam potrebna posebna oprema. Ponesite samo osmeh! 🙂

Šta je to argentinski tango?
Argentinski tango nije samo muzika i ples koji ga prati. Nastao je u Buenos Airesu kao onovremeni bunt protiv strogih pravila ponašanja viših klasa. Nosi sa sobom prisnu, iskrenu otvorenost osobe prvo prema sebi, a i prema drugima. Tango je socijalni ples, što znači da nema koraka, nema ničega što se ”mora” ,već samo zajedničko deljenje emocija ne samo sa jednom osobom sa kojom se pleše , već sa svima koji su tog momenta prisutni. To je jedini ples koji se pleše u zagrljaju, a muzika je zasnovana u potpunosti na improvizaciji. Možda ga baš to čini misterioznim i popularnim već više od 100 godina. Tango je 2009. uvršten u UNESCovu listu svestskih kulturnih dobara.

Voditelji radionice:
Dejan dr Lukić i Ana Nauparac Despotović su pioniri u širenju tango kulture u Vojvodini još od 2007.godine i osnivači Udruženja Todo Tango. Učestvovali su kao igrači i koreografi na međunarodnim manifestacijama kao što su tango festivali BTA, Tango Budapest tango festival, Istanbul Tango susreti i predavali na brojnim seminarima tango tehnika predstavljajući svoj grad i svoju zemlju.

Organizatori su preko sedamdeset plesnih večeri, 7 koncerata tango muzike, tango predstave ,,Pod zvezdama’’. Sa svojim udruženjem Todo Tango gostovali su na koncertu orquestra Stefana Milenkovića ,,Tango compas’’, argentinskog orkestra ,,Violentango’’.Učestvovalil su na većim manifestacijam u Srbiji, kao što je EXIT, Festival uličnih svirača, Noć muzeja, Novogodišnje muzičke svečanosi Matice srpske, projekat ,,Stravinski’’ u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta Novi Sad, projekat ,,Leto u vrtu galerija’’ u organizaciji Galerije Matice srpke i Zadužbine Pavle Beljanski, a najponosniji projekti su koncert i tango performans ,,Ljubavna priča’’ u Novosadskoj sinagogi u saradnji sa piano duom ,,Majrina’’ , promotivni spot grada ,,Novi Sad Tango grad’’ uz podršku TONS-a i organizatori godišnjeg međunarodnog festivala Novi Sad – tango grad.

Dejan Lukić je specijalizant opšte hirurgije na Institutu za onkologiju Vovjvodine i saradnik u nastavi Medicinskog fakulteta Novi Sad. Takođe je sertifikovani populacioni edukator za zdravlje mladih. Od 2003-2007. je bio koordinator SCORA (standing committiee on reproductive health HIV and AIDS) na lokalnom i od 2005 na nacionalnom nivou; nacionalni koordinator WAD (world aids day) pri čemu je koordinisao i održao preko 150 radionica za mlade. Ovo praktično iskustvo i 15 godina plesnog rada na edukacije mladih i odraslih u sferi argentinskog tanga znatno doprinosi širenju opšte umetnosti i kulture.
Ana N. Despotović je profesor srpskog jezika i diplomirani edukator za obuku trenera u radu sa mladima u razvijanju lokalne zajednice, odseka za edukaciju i komunikaciju Univerziteta Hȫgskolan Jȫnkȫping, Švedska.
Bila je u organizacionom timu i koordinator festivala mladih ,,Pronimanija” u Novom Sadu . Radila je na planiranju i realizaciji terninga za odrasle u sradnji sa Mesnom zajednicom Liman 2 ,,Kultura komunikacije” i ostvarila 60 sati treninga sa mladima u lokalnoj zajednici vezano za rezolucije konflikata i obuku mladih lidera. Učestvovala u realizaciji akcija ,, 24 sata Limana” 2007-8 godine i više akcija Centra za omladinski rad Žitni Trg u plesno-rekreativnim radionicama. Takođe je završila obuku ,,Osnove odnosa sa javnošću” u organizaciji Forum Syd, Novi Sad. Pred toga plesom se bavi već 15 godina i njegovim uticajem na bolju socijalizaciju ljudi u gradskim sredinama.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise