Friday, June 26th, 2020

SOFA 2020 @BulevarBooks

Novak Stanisic

Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) vas poziva na dvodnevni književni festival ‘Sofa’ koji počinje 25.6. od 19h, kojim želimo da vas upoznamo sa savremenim poetskim i proznim stvaralaštvom u regionu. Festival je zamišljen kao književno-muzički spektakl, koji treba da okupi mnoge sjajne umetnike reči na jednom mestu – na ulici, ispred knjižare Bulevar Books 💥

U prethodne tri godine, koliko traje festival, između ostalih smo imali prilike da ugostimo Dževada Karahasana, Gorana Markovića, Marčela, Sašu Savanović, Ognjenku Lakićević, Marka Tomaša, Minju Bogavac, Borisa Mladenovića, Daniela Kovača, Vladimira Tabaševića, Slobodana Tišmu.. Ove godine opravdavamo, ovim imenima stečeni renome, i najavljujemo (abecednim redom) Anu Vučković, Julijanu Adamović, Lanu Bastašić i Milicu Vučković ❤️

25. jun

19:00 Lana Bastašić, razgovor moderira Milijana Pejaković
20:30 Julijana Adamović, razgovor moderira Vladislava Gordić-Petković
22:00 Nikola Škorić (Državni posao) DJ set

26. jun

19:00 Ana Vučković Denčić, razgovor moderira Jelena Andjelovska
20:30 Milica Vučković, razgovor moderira Maja Solar
22:00 Daško i Mlađa LIVE Radio i DJ set

Lana Bastašić je bosanskohercegovačka spisateljica rođena u Zagrebu. Završila je studije engleskog jezika i književnosti i odbranila master rad iz Kulturoloških studija. Objavila je dve zbirke kratkih priča, jednu knjigu priča za djecu, i jednu zbirku poezije. “Uhvati zeca”, njen prvi roman, objavljen 2018. godine u izdanju Kontrasta, reizdanju BOOKA-e 2020, ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i najuži izbor za nagradu Biljana Jovanović, a ove godine nagrađen priznanjem Evropske unije za književnost. Kratke priče su joj uključene u mnogobrojne regionalne antologije. Osvojila je nagradu Zija Dizdarević u Fojnici (2010. i 2011. godine), nagradu Ulaznica u Zrenjaninu, specijalnu nagradu žirija na festivalu Karver: Odakle zovem u Podgorici, nagradu Kamernog teatra 55 u Sarajevu za najbolju neobjavljenu bh. dramu, prvu nagradu na Danima poezije u Zaječaru za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, i nagradu Targa UNESCO za poeziju.

Julijana Adamović je rođena u Bačkoj. Diplomirala je socijalnu pedagogiju, a magistrirala dečju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je zbirku priča “Kako su nas ukrali Ciganima” (Vinkovci, 2008. godine), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko delo u Hrvatskoj 2008. godine nagradom Kiklop i nagradom Ivana i Josipa Kozarcaza – Najbolji prvenac Slavonije u 2008. godini. Izdavačka kuća VBZ iz Zagreba 2009. godine objavila je Julijaninu zbirku kratkih priča pod nazivom “Konzerviranje”. Roman za decu “Da ti pamet stane” izašao je u izdanju Hrvatskog društva književnika za decu i mlade, u Zagrebu 2013. godine. Iste godine objavila je i zbirku priča za decu “Dnevnik sivog mačka i druge priče”, koju je napisala u koautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom, koji se krije iza pseudonima Sergei Chatgris. 2015. godine objavila je zbirku poezije „Sunce na šalteru“, a sledeće godine zbirku priča „Glineni anđeli“. Roman “Divlje guske” objavljen je 2018. godine u izdavačkoj kući Hena Com iz Zagreba i Laguni iz Beograda. Ovaj izvanrdena i vanserijski roman se našao u užim izborima svih značajnijih književnih nagrada u regionu.

Ana Vučković (udato Denčić) rođena je u Beogradu. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zatim i master-studije filmologije na istom fakultetu.
Ana već dugo uređuje i vodi nekoliko emisija iz oblasti kulture na Radio Beogradu 2. Pored toga, piše kolumnu za City magazin, a do skoro je uređivala i vodila program i na Radio Aparatu. Velika je ljubiteljka pop kulture o kojoj neretko piše u svojim romanima. Objavljeno joj je pet knjiga: Epoha lipsa juče (2003), Lust ‘n’ Dust (2004), Plišani soliter (2007), Surfing Serbia (2012) i Yugoslav (2019). Kao veoma mlada objavila je svoj prvi roman „Epoha lipsa juče“, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Nakon samo par godina, njena zbirka priča „Plišani soliter“ ušla je u uži izbor za još jedno prestižno priznanje – nagradu Isidora Sekulić. Roman Yugoslav objavljen prošle godine ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Milica Vučković je rođena u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za primenjeno slikarstvo, na kojem sada završava doktorske studije. Imala je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, i dosta grupnih izložbi. Slikaraka, tattoo majstor, atletičarka i pisac. Prošle godine objavila je svoj prvi roman ‘Boldvin, i rasprodat tiraž. Boldvin jeste prvi roman akademske slikarke Milice Vučković, ali ne i prvi njen iskorak na polje književnosti – zbirku kratkih priča ‘Roj’ objavila je 2014. godine, a tri godine kasnije dobila je i prvu nagradu na Biber konkursu za priču ‘Jedu ljudi i bez nogu’. Svoje slikarsko umeće Milica je prenela u literarna dela – u romanu Boldvin ćemo primetiti kako nam sa mnoštvom sitnih detalja, razmišljanja, ideja i postupaka slika glavnu junakinju Nađu, koja, što se dublje upuštamo u priču, postaje sve življa i realnija.

Izvor:Facebook.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise