Tuesday, May 21st, 2019

NS JavaScript Meetup #8

Kristina Rančić

Osmo okupljanje JavaScript zajednice u Novom Sadu!

Dan – 22. maj, sreda u 18h,
mesto – Poslovni inkubator Novi Sad (http://inkubator.biz/)

Na ovom okupljanju će pričati dva predavača, Sebastian Novak iz Novog Sada, i Vladimir Jovanović iz Beograda. Sebastian će nam pokazati kako isprojektovati strukturu modularnog NodeJS projekta, a Vladimir će nam pokazati kako se razvijaju Electron desktop aplikacije. Oba predavanja će biti na srpskom jeziku.

Live stream će biti puštan na sledećem kanalu https://www.youtube.com/channel/UC3uu0cLxE9ipLBXcz23yDHw

Agenda:
18:00 – okupljanje i upoznavanje
18:05 – Modular NodeJS Project Structure 📂- Sebastian Novak
18:45 – Electron cross-platform Desktop aplikacije 🖥- Vladimir Jovanović
19:15 – druženje uz piće i hranu

Više informacijama o samim predavanjima i predavačima:

———————-
Modular NodeJS Project Structure 📂

Beše jednom jedan proizvod, imao je 3 servisa, 1 developera. Zatim kako je vredni developer radio, broj servisa je rastao iz dana u dan.
Dok jednog dana, vredni developer nije dobio zahtev da podeli na dve odvojene aplikacije koji bi se korisitle i prodavale odvojeno. Noćna mora u najavi? Kako to razdvojiti?
Ići kroz sve fajlove, ručno nalaziti kod sa svih slojeva vezan za svaku funkcionalnost, izdvojiti u nove fajlove, u nove module, u nove projekte?
Ovo predavanje ima za cilj da prenese doživljaje tog vrednog developera, ništa više, ništa manje od predloga strukture projekta.

Bio:
Sebastian Novak je polyglot programer, tehnički konsultant sa nekoliko objavljenih naučnih radova sa IEEE konferecija. Glavni fokus rada su mu NodeJS, Cloud Native i Serverless arhitekture. Trenutno radi za firme Vega IT Sourcing i Inform Technologies (https://inform-technologies.com/about-us.html). Predavač i partner je u razvoju Škole Rajak.

———————-
Electron cross-platform Desktop aplikacije 🖥

Electron je open-source JavaScript framework koji omogućava pravljenje Desktop aplikacija korišćenjem tradicionalnih Web tehnologija.
U zadnjih par godina je postao izuzetno popularan i neke jako popularne aplikacije, kao na primer Atom, Visual Studio Code, Slack, Discord i Skype, su razvijene u njemu.

Predavanje će pružiti odgovore na pitanja:
– Šta je Electron i zašto uopšte postoji?
– Kako radi u pozadini?
– Koje su prednosti Electron-a u odnosu na tradicionalne metode izrade – Desktop aplikacija?
– Koji su česti problemi sa kojima se programer susreće tokom rada sa Electron-om?

Bio:
Vladimir Jovanović je JavaScript developer iz Beograda fokusiran uglavnom na Frontend tehnologije. Programiranjem se profesionalno bavi od 2013. Trenutno je freelancer.

Za koga su predavanja?
Prvo predavanje je za sve one koji su se susretali sa Node.js aplikacijama ranije i žele da nauče najbolje prakse pri implementiranju iste. Takođe može biti korisno svakome koga interesuju arhitekture projekata.

Drugo predavanje je za one koji imaju iskustva u svetu JavaScripta i zanimaju ih odgovori na pitanja koja su spomenuta u opisu predavanja.

Svi su pozvani! Bilo da ste početnici u JS svetu ili već imate iskustva sigurni smo da ćete pronaći nešto što će vam otvoriti vidike i skrenuti pažnju na trendove u JS svetu.

Dođite da se upoznamo i zajedno naučimo nešto novo! Pristustvo je besplatno ali je prijava obavezna na linku.

 

Izvor: www.facebook.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise