Monday, July 29th, 2019

Izložba slika Erne Paljevac

Kristina Rančić

U sredu, 31. jula od 20h biće otvorena izložba slika Erne Paljevac, sve do 13. avgusta. Sve o ovom događaju možete pročitati ovde.

Psihodelična nebeska tela i bajkovit izgled devojaka su glavni motivi Erninih slika. Svaka tačka na slici predstavlja zvezdu za sebe, tako da se svakim završenim radom rađa kosmos koji publiku uvlači u svet snova, iluzija i nečeg nepoznatog. Nijedna slika nije u potpunosti ista (iako na svakom delu ima sličnih detalja) i svaka od njih ostavlja poseban utisak na gledaoca.

Erna koristi temperu kao glavnu tehniku jer smatra da su upravo te boje najpodobnije za dostizanje psihodeličnog momenta. Slike su žive (gledalac ima osećaj kao da gleda u neku optičku varku jer su dela prepuna tačkica koje nadražuju oko) i stvaraju potpunu intimnu atmosferu.

Izložbu čine slike koje su nastale kao rezultat introspekcijskog istraživanja delovanja sila u raznim svetovima u kojima ličnost živi kroz neprestano pitanje o celini. Motiv ličnosti (umetnice) se prati u svojim fazama (menama) u konstelaciji elemenata i sila unutar niza stvarnosti, od psihičke do kosmičke, i unutar njih delujućih zakona – 96 zakona kojima je podvrgnut Mesec, 48 zakona Zemlje, 24 zakona planeta, 12 zakona Sunca, 6 zakona svih zvezda i 3 zakona svih svetova.

Erna Paljevac je rođena 1997. godine.
Završila srednju Tehničku školu (smer turizam i ugostiteljstvo) u Novoj Varoši.
2016. godine upisala romanistiku (francuski i italijanski jezik) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Nagrade: Vitezova nagrada u Beogradu 2006. godine; nagrada opštine Nova Varoš u okviru programa „Sećanje na vojvodu Petra Bojovića i srpske junake u Prvom svetskom ratu“ 2014. godine u Novoj Varoši; nagrada „Evropski progres“ u Leskovcu 2015. godine; Pohvalnica Gradske galerije Arilje i Narodne biblioteke Arilje u Arilju 2016 godine.
Najčešće tehnike i motivi: tempera, kombinovana; portreti (najčešće ženski) kao i nadrealistička kompozicija.
Učešće na izložbama: Izlagala na mnogim kolektivnim izložbama sa Likovnim klubom „Zlatarska paleta“ širom gradova u Srbiji; prva samostalna izložba u omladinskom centru Crna kuća u Novom Sadu 2018. godine; izlagala na festivalu „dev9t“ u Beogradu 2019. godine.
Učešće na umetničkim projektima: dizajn korica za zbirku pesama Nikole Dragaševića „Mladost bez kompasa“ 2018. godine; dizajn filmskih plakata u omladinskom centru Crna kuća tokom 2018. i 2019. godine.

 

Izvor: www.facebook.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise