Sunday, May 17th, 2020

17.maj – Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a

Avatar

17.maj – Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a (International AIDS Candlelight Memorial), se obeležava svake treće nedelje u maju mesecu, u preko 100 zemalja širom sveta koji ima za cilj podizanje svesti u vezi sa HIV-om i AIDS-om na globalnom nivou. Ovaj međunarodni dan se od 1983. godine obeležava u svetu u znak sećanja na preminule i da bi se pokazala solidarnost s ljudima koji žive sa HIV-om, da bi se podigla svest u društvu, smanjila stigma i diskriminacija i dala nada novim generacijama.

Zbog epidemije COVID-19, Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a ove godine u svetu se neće obeležavati javnim skupovima, ali možeš učestvovati.

Udruženje Crvena Linija Vas poziva da ove nedelje upalite sveću u znak sećanja na one koji su izgubili svoj život od #AIDS

Podelite ovaj trenutak na društvenim mrežama i koristite haštag #candlelightmemorial2020 .

U skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, skoro 38 miliona osoba koje žive sa HIV-om treba da budu na ARV terapiji, odnosno lečenje treba započeti čim se HIV infekcija dijagnostikuje da bi efekti terapije bili ne samo dobrobit za osobe inficirane HIV -om, u smislu dugog i kvalitetnog života, već i da bi se redukovao prenos HIV-a na druge osobe.

Izvor: Udruženje Crvena Linija (Facebook)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise