Monday, June 7th, 2021

Tribina “Život u senci siromaštva”

Novak Stanisic

Udruženje građana “Patrija” vas poziva na tribinu “Život u senci siromaštva” koja će biti održana u ponedeljak 07.06. sa početkom od 18h u Bulevar Books-u.

Kada govorimo o iskustvu siromaštva, pre svega mislimo na ljude koji usled finansijskih poteškoća ne uspevaju da zadovolje svoje osnovne ezgistencijalne potrebe – potrebe za hranom i krovom nad glavom.
🔹 U Srbiji je prema istraživanju iz 2017 godine procenjeno da više od 7.2% populacije naše zemlje ne može da zadovolji svoje osnovne životne potrebe dok je čak 25% u riziku od siromaštva.
🔹 Bilo da se siromaštvo svodi na borbu za nekoliko obroka dnevno, na strah od gubitka krova nad glavom, ili u krajnjem slučaju – beskućništvo, problemi su slični, a životne priče razne.
🔹 Ono što ih neretko povezuje jeste i stigma. Siromaštvo predstavlja jedan od osnova za različite oblike osuđivanja i diskriminacije. Javnost je sklona da probleme ovih ljudi okarakteriše isključivo kao njihovu odgovornost bez dalje razrade različitih okolnosti koje mogu doprineti takvoj situaciji. Diskriminacija i predrasude su posebno izražene ako osoba pripada i nekoj drugoj marginalizovanoj grupi – poput romske nacionalnosti, osobama sa psihosocijalnim problemima i slično.
Tada osobe žive na bukvalnoj margini naselja, izolovani i nevidljivi od strane društva, gde se samostalno bore sa različitim ličnim i sistemskim problemima.
🔹 Iako individualna odgovornost postoji, različite društveno-političke i životne priče i okolnosti utiču na nas kao pojedince i time nam otežavaju zadovoljenje različitih životnih potreba.
🔹 Razumevanje narativa i okolnosti koje su dovele do finansijske i materijalne nemaštine može doprineti razvoju empatije prema ovim ljudima, kao i razvoju humanijeg pristupa njihovim problemima.
🔹 Pridružite nam se na tribini kako bismo zajedno učinili ovu temu vidljivijom i skrenuli pažnju na lične priče i probleme ovih ljudi. Na kraju, pozivamo vas da učestvujete u diskusiji o potencijalnim rešenjima i podrškom od strane lokalne zajednice.
Učesnici tribine:
1) Ozren Lazić – član udruženja Omladinski Centar CK13 i programski kourednik Crne kuće. Radi na razvijanju političkog programa “Svakodnevno je političko”, uređuje bilten “Glasilo CK13” i uređuje muzički program.
2) Dobrila Marković – članica Evropske mreže protiv siromaštva i jedna od organizatorki Refleksije, nacionalne nagrade za dostojno izveštavanje o siromaštvu.
3) Tamara – Diplomirani psiholog, koordinatorka programa Savetovalište Centra za ratnu traumu, kao i više projekata koji su se ticali potreba osoba sa problemima u oblasti mentalnog zdravlja i volonterizma u oblasti socijalne zaštite. Trenutno radi u Prihvatilištu za odrasla i starija lica sa Svratištem Gerontološkog centra u Novom Sadu, što je uticalo na proširivanje njenog interesovanja na probleme sa kojima se suočavaju osobe u statusu beskućnika ili riziku od beskućništva kao ekstremnog oblika siromaštva.
4) Moderator – Luka Todorović, psiholog i volonter u Udruženju građana Patrija.
Izvor:Facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise