Wednesday, April 7th, 2021

Kulturanova hakaton #budideorešenja

Novak Stanisic

Dragi kreativci,
Pozivamo vas da se prijavite na naš hakaton (klikom na link
https://forms.gle/AKh9H87MchpSwie56) u kome ćemo probati da rešimo problem samoodrživosti sa kojim sa naš i vaš Dom b-612 suočava.
Čvrsto verujemo da zajednički možemo da napravimo pozitivne društvene promene i da svako od vas može, na kreativan način, da doprinese poboljšanju zajednice u kojoj živimo.
Tražimo umetnike, kulturologe, menadžere, pravnike, ekonomiste, amatere, profesionalce i sve ostale koji veruju da zajedničkim radom možemo jedni drugima da budemo inspiracija i podrška.
“Dom b – 612” je tim mladih ljudi koji su za cilj imali da naprave alternativni kulturni centar kojim u potpunosti rukovodi omladina. Aludirajući na Domove kulture koji kao takvi kod nas polako nestaju, Dom b-612 nudi svoj prostor kreativcima kojima je potrebna podrška, razmena ideja i saradnja kako bi svoje zamisli realizovali. Sa druge strane ovaj prostor je otvoren za posmatrače i poštovaoce bilo kog vida umetnosti koji žele da saznaju nešto novo i pronađu svoje mesto u gradu na kojem će uvek naići na istomišljenike.”
Ovom mestu koje je zaista dom mnogim umetnicima, alternativcima i savremenim stvaraocima je potrebna pomoć. Dom b-612 se suočava sa problemom održivosti i zato vas dom-b612 i Kulturanova pozivaju da se prijavite na hakaton i zajednički pomognete rešavanju ovog pitanja. Od vas, kreativaca, kojima su vrata ovog prostora uvek bila otvorena tražimo da osmislite aktivnosti, radionice i programe koji će u domu moći da budu stalni i koji će doprineti njihovom konstantnom radu, a smanjiti neizvesnost sa kojom se suočavaju.
Koristićemo se metodom “Umetničkih intervencija u organizacijama” koje se zasnivaju na ideji da kreativci poseduju veštine koje pokreću inovacije kod ljudi. Do inovacija dolazi kada se stare ideje i prakse dovedu u pitanje, a nove se isprobavaju. One zahtevaju smelost i kreativnost, kao i prostor za eksperimentisanje i razmišljanje – HAKATON.
Poziv je otvoren za sve koji žele svojim formalnim i neformalnim znanjem i iskustvom da pomognu, a kroz rad u grupama zajedno ćemo raditi na rešavanju ovog problema. Najbolji tim dobija mentorsku i novčanu podršku pri realizaciji njihove ideje. Hakaton se održava 17. aprila, ali i pre toga ćemo imati zajedničku jednodnevnu pripremu u vidu online sastanka gde ćete dobiti sva neophodna uputstva pre Hakatona.
Kulturanova se zalaže za intersektorsku saradnju i umrežavanje i na mnogim našim projektima smo se uverili da razmenom iskustava iz različitih oblasti možemo mnogo zajedno!
Takođe, ekipa b-612 vam šalje poruku:
“Godina 2020. nas je sve poremetila i onemogućila nam da Dom bude ono što je oduvek trebalo da bude – mesto susreta, interakcije, mesto razmene i realizicije ideja. Zato se jako radujemo prilici da vas upoznamo i predstavimo vam naš rad ali i da čujemo vaše ideje i probleme sa kojima se suočavate i da zajednički iznova gradimo mesto koje će nam svima biti dom.”
Hakaton se sprovodi u okviru projekta Creative Soft Skills koji Kulturanova realizuje sa partnerima Rozet iz Holandije, Rinova iz Velike Britanije, Materahub iz Italije, XAMK iz Finske, Culture Innovation Competence Centre iz Mađarske i Sineglossa iz Italije. Projekat je podržan kroz Erasmus+ program Evropske Komisije.
Izvor:Facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZIV ZA VOLONTERE

Saznaj vise